Keräys ja kuljetus

Jätteiden keräyksessä ja kuljetuksessa toimialueellamme on käytössä ns. sekajärjestelmä. Tämä tarkoittaa sitä, että käytössä on erilaisia jätteenkeräys- ja kuljetusmalleja.

Tuottajavastuun piirissä olevien jätteiden osalta teemme yhteistyötä tuottajayhteisöjen kanssa. Tarjoamme keräyspaikkoja tuottajavastuun alaisille jätteiden keräysastioille ekopisteillä, Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskuksella ja pienjäteasemilla (sähkö- ja elektroniikkaromu/renkaat/paperi/kyllästetty puu). Huolehdimme keräyspisteiden puhtaana- ja kunnossapidosta.

Kilpailutimme kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piirissä olevien alueiden jätteenkuljetukset 2019. Kuljetusurakoissa Mikkeli on jaettu sekajätteen osalta viiteen alueeseen. Lisäksi hyötyjakeilla on omat (lasi-, metalli-, kartonki- ja biojäte) urakkansa. Kuljetusurakat alkoivat tammikuussa 2020 ja niiden kesto on viisi vuotta. Edellä mainittujen kuljetusurakoiden kuljetuksissa käytetään polttoaineena liikennebiokaasua.

Hoidamme vastuullamme olevien alueiden asiakaspalvelun, laskutuksen sekä jäteastioiden tyhjennysten suunnittelun. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä tarjoamiimme keskitettyihin palveluihin ja hintoihin.

Taajamien jätehuolto

Mikkelin taajama-alueilla toimii kiinteistön haltijan järjestämä jätteenkuljetus (pois lukien Haukivuoren ja Suomenniemen taajamat). Haja-asutusalue on kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piirissä.

Kaikilla kiinteistöillä on oltava vähintään sekajäteastia. Biojätteiden lajitteluvelvollisuus on kaikilla. Biojätehuollon voi hoitaa joko kiinteistökohtaisella erilliskeräyksellä tai kompostoinnilla. Viiden huoneiston tai sitä suuremmissa taloyhtiöissä tulee olla lisäksi omat lajitteluastiat metallille, lasille ja kartongille. Pienemmät taloyhtiöt voivat käyttää alueellisia ekopisteitä tai halutessaan voivat ottaa myös erilliset keräysastiat hyötyjakeille.

Haja-asutusalueen jätehuolto

Haja-asutusalueella sekä Haukivuoren ja Suomenniemen taajamissa on kunnan järjestämä jätehuolto. Haja-asutusalueella kiinteistöt kuuluvat joko kiinteistöittäisen keräyksen piiriin tai ovat liittyneet aluekeräyspisteiden käyttäjiksi. Haja-asutusalueella ei ole kiinteistöittäistä hyötyjakeiden keräilyä.

Haja-asutusalueelle on rakennettu vakituisten ja vapaa-ajanasuntojen käyttöön aluekeräyspisteitä, joilla kerätään sekajätettä, joka hyödynnetään energiana. Osassa aluekeräyspisteitä kerätään myös hyötyjätteitä.

Aluekeräyspisteitä on Mikkelissä yhteensä 82 kappaletta. Aluekeräyspisteiden käyttäjät maksavat keräyspisteen käytöstä vuosimaksua, joka on päätetty jätetaksassa.

Ekopisteet

Toimialueellamme on asiakkaiden käytettävissä ekopisteitä, joilla kerätään metallia, lasia, kartonkia, paperia ja tekstiilejä. 12 ekopisteellä on myös biojätteen alueellinen keräys, joka on käyttäjille maksullinen palvelu. Ekopisteitä Mikkelissä on 49 kappaletta. Ekopisteiden lisäksi hyötyjakeita voi toimittaa veloituksetta Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskukselle sekä pienjäteasemille. Ekopisteitä Mikkelissä on 49 kappaletta.

Lajittelu- ja kierrätyskeskus sekä pienjäteasemat

Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskukselle ja pienjäteasemille Haukivuorelle, Ristiinassa ja Suomenniemellä kotitaloudet ja yritykset voivat toimittaa sellaiset jätteet, joita ei voida laittaa tavalliseen jäteastiaan kokonsa, määränsä tai laatunsa vuoksi.

Asiakkaat voivat käyttää minkä tahansa pienjäteaseman sekä lajittelu- ja kierrätyskeskuksen palveluja asuin- tai mökkikunnasta riippumatta.

Vaarallisen jätteen sekä sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottopisteet ovat Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskuksessa, pienjäteasemilla Haukivuorella, Ristiinassa ja Suomenniemellä. Lääkejätteen vastaanotto on järjestetty alueen apteekkien kanssa.