Toimitusjohtajan katsaus
Toimitusjohtajan katsaus
Vuosi 2021 alkoi Metsäsairilan osalta erittäin positiivisissa ja odottavissa tunnelmissa. Ilon aiheina olivat yhteistyössä Etelä-Savon Energia Oy:n kanssa rakennetun Biosairila Oy:n hallinnoiman biojalostamon ja Toimintakeskus ry:n kanssa yhteisen pientuojien vastaanoton Kiepin toiminnan käynnistyminen. Uusi biojalostamo ja Kieppi luovat vahvan pohjan kiertotalouden kehittymiselle ja elinvoiman kasvulle EcoSairilassa.
Biojalostamon päätehtävänä on jätteiden hygienisointi eli haitallisten bakteerien tuhoaminen. Prosessin sivutuotteena syntyy mädätteitä ja biometaania, joita hyödynnettiin mm. paikallisten luomutilojen lannoituksessa ja liikenteen polttoaineena. Mikkeliläisille biojalostamon ja liikennepolttoaineentuotannon käynnistyminen näkyi vuonna 2021 erityisesti paikallisbussien ja jätepakkareiden kyljessä olevien ”kuljen paikallisella biokaasulla” mainosten muodossa.
Pientuojia palveleva lajittelun ja kierrätyksen keskus Kieppi on saadun asiakaspalautteen perusteella hyväksi havaittu uusi palvelu. Kiepin toiminta sai lokakuussa 2021 tehdyssä asiakastyytyväisyyskyselyssä kokonaisarvosanaksi 5,2/6 (asteikolla 1–6). Kyselyn mukaan parasta Kiepissä oli palvelun tarpeellisuus, lajitteluvalikoima, siisteys ja asioinnin sujuvuus.
Uusi jätelaki astui voimaan 19.7.2021. Jätelain uudistuksen taustalla ovat EU:n jäsenvaltioiltaan edellyttämät kierrätystavoitteet. Yhtenä tavoitteena on nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysaste nykyisestä 42 prosentista 55 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Uusi jätelaki velvoittaa kunnat erilliskeräämään ja kierrättämään jätteitä nykyistä tehokkaammin.
Uuden jätelain myötä kuntien vastuulle siirtyy biojätteen ja pakkausjätteen kerääminen kiinteistöitä. Jätelaki tuo uutena velvoitteena myös tekstiilijätteen erilliskeräyksen kuntien vastuulle vuoden 2023 alusta alkaen. Metsäsairilalle jätelain muutos tuo uusia vastuita, jotka nähdään myös hyvänä mahdollisuutena luoda uutta työtä ja elinvoimaa kiertotalouden ympärille.
Kotitalouksille jätelain uudistus näkyy tulevaisuudessa entistä parempina jätehuollon palveluina ja lisääntyvinä mahdollisuuksina lajitella jätettä syntypaikalla nykyistä tarkemmin. Esimerkiksi kaikkiin taajama-alueella oleviin vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöihin tulee mahdollisuus lajitella erikseen bio-, paperi-, kartonki-, muovi-, lasi-, metalli- ja sekajätteitä.
Vuosi 2021 oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut, asetetut tavoitteet saavutettiin ja jo aikaisempina vuosina käynnistettyjä projekteja saatiin valmiiksi. Suuri kiitos menestyksekkäästä vuodesta asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme, henkilökunnallemme ja yhtiömme omistajille ja hallitukselle.
Ville Kakkonen