Vuosikertomus 2023

Metsäsairila Oy on Etelä-Savossa toimiva Mikkelin kaupungin jätehuoltoyhtiö, jonka tehtävänä on toteuttaa omistajakunnan jätehuoltotyötä. Ylläpidämme lajittelu- ja kierrätyskeskusta sekä pienjäteasemia, järjestämme hyötyjätteiden kierrätyksen, ylläpidämme ja kehitämme haja-asutusalueen jätepisteverkostoa, vastaamme vaarallisten jätteiden jätehuollosta, erilliskerätyn biojätteen ja jätevedenpuhdistamoiden lietteiden kompostoinnista sekä jätteenkuljetuksen järjestämisestä. Tehtäviimme kuuluvat jätehuollon suunnittelu, kehitys, koordinointi sekä neuvonta ja tiedotus.

 

Toimitusjohtajan katsaus

Vuosi 2023 alkoi historiallisesti merkittävällä muutoksella, kun osa Metsäsairilan markkinaehtoisesta liiketoiminnasta siirtyi tytäryhtiö BioSairila Oy:lle. Liiketoimintasiirron taustalla olivat Mikkelin kaupungin talous- ja tulevaisuusohjelman tavoitteet konsernirakenteen tiivistämisestä sekä jätelain muutosten myötä tullut tarve eriyttää markkinaehtoinen liiketoiminta lakisääteisestä liiketoiminnasta. Muutoksen myötä osa Metsäsairilan henkilökunnasta, koneista ja kalustosta sekä kompostointilaitos siirtyi tytäryhtiö BioSairila Oy:lle. Henkilökunnan lisäksi muutos oli merkittävä yritysasiakkaille ja muille yhteistyökumppaneille.

 

 

Neuvonta ja tiedotus

Vuoden 2023 jäteneuvonnan kärkinä oli biojäte ja poistotekstiilien keräys. Neuvontaa ja tiedotusta biojätteestä oman työn lisäksi tehtiin yhteistyössä Biovirtaa-hankkeen kanssa. Vuoden alussa alkaneesta poistotekstiilien keräyksestä tiedotettiin eri kanavissa ja järjestettiin neuvontatilaisuuksia Mekstiili-hankkeessa.

Vuoden aikana osallistuttiin muutamiin tapahtumiin, pidettiin neuvontatilaisuuksia erilaisille yhdistyksille ja oppilaitoksille sekä esiteltiin toimintaa lajittelu- ja kierrätyskeskuksella.

Peruskoululaisille järjestettiin keväällä perinteinen Kierrättäjämestarit-kisa, johon osallistui 32 luokkaa ja yhteensä 510 oppilasta. Syksyllä järjestettiin 5. luokkalaisille Kierrätysseikkailu, joka on integroitu osaksi kaupungin Tiedepolkua. Kierrätysseikkailun puitteissa 506 oppilasta ja opettajaa vieraili lajittelu- ja kierrätyskeskuksella ja teki vierailuun kuuluvia tehtäviä.

Asiakaslehti ja seinäkalenteri vuodelle 2024 toteutettiin edellisvuosien tapaan yhteistyössä Jätekukon, Puhaksen, Ylä-Savon Jätehuollon ja Ekokympin kanssa. Niin Yhteinen juttu –asiakaslehti kuin seinäkalenteri jaettiin jokaiseen kotitalouteen sekä kesäasukkaille kotiosoitteisiin.

Aktiivista tiedottamista ja neuvontaa on jatkettu somekanavissamme. Metsäsairilan facebook-sivulla on 542 seuraajaa ja instagramtilillä 328 seuraajaa.